ZAČETKI DOMAČE PIVOVARNE MAHNIČ

Začetki domače pivovarne Mahnič segajo v letu 1996, ko sta zakonca Mahnič realizirala poslovno idejo izgradnje gostišča in prve domače pivovarne na Primorskem.

Glede na to, da je bila takrat nabava pivovarske opreme za mikro pivovarne v Sloveniji omejena, sta se odločila za nakup tehnologije v tujini, medtem ko sta uporabila za potrebe proizvodnega procesa v Sloveniji razpoložlijve, lokalne surovine.

 


KAKO NASTANE DOMAČE PIVO?

Postopek varjenja piva se začne s kaljenjem ječmenovega zrna. Domače ali "craft" pivovarne večinoma nabavljamo že skaljeno ječemenovo zrno, poznano kot ječmenov slad, ki ga zmeljemo in namočimo v vročo vodo, da nastane pivina.

Pivino nato zavremo in ji dodamo hmelj, sledi ohlajanje in dodajanje kvasa, kar sproži alkoholno vrenje. Po vrenju pivino pretočimo v posode za zorjenje, kjer nastane mlado pivo, ki ga ohladimo na temperaturo 4 °C, sledi zorenje piva s procesom naravne filtracije (usedanje kvasa), kar traja približno 3 tedne.

Po zaključku zorenja preostane le še pokušina proizvedenega piva, pri kateri je pomembno uživanje piva ohlajenega na 2 - 4 °C, saj pri tej temperaturi domače pivo doseže optimalen okus. 

KONTAKT

Pivovarna gostilna Mahnič d.o.o.

Kolodvorska 4, 6240 Kozina
> Zemljevid

REZERVACIJE

T 00386 5 6800 100
E info@mahnic.si

DRUŽBENA OMREŽJA